неділю, 3 січня 2016 р.

Цигаркова толерантність (година спілкування)


Мефістофель: 

Корисна травичка, не лопух якийсь! 
Вона ощасливить Старий Світ! 
Хто хоч раз закурить, не покине цієї забави.
Більше не говоритимуть про нас, чортів, що тільки ми вдихаємо дим і випускаємо його ніздрями.
Мета: розширити і поглибити уявлення вихованців про шкідливий вплив на їхній організм та організми оточуючих людей дії паління та домогтися усвідомлення ними необхідності вести здоровий спосіб життя.

Хід заняття
Гойдалка законів
Заборона паління у громадських місцях: вигадка романтиків чи вимога часу?
Класний керівник. Історія заборони паління сягає XII століття. Перший відомий указ царя Михайла Федоровича про заборону зберігання, продажу та паління тютюну був виданий 1634 р. Порушення цього закону передбачало найсуворіші покарання, навіть смертну кару з конфіскацією майна.
Часу відтоді минуло багато - і час змінив людей. На сьогоднішній день у більшості людей з'являється бажання мати здоров'я, успіх, щастя, а все це не має спільного знаменника з палінням.
За спостереженнями Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я, від тютюну вмирає 5 млн. осіб на рік. Кожної години від причин, пов'язаних з палінням, вмирає 560 осіб. Прогнозується, що до 2030 року тютюнопаління стане головною причиною смерті в усьому світі. Зважаючи на це, Україна серед інших країн-членів ВООЗ підписала Рамкову конвенцію з контролю над тютюном.
Конвенція передбачає скасування безмитної торгівлі тютюновими виробами, накладення обмеження на їхню рекламу, заходи, спрямовані на скорочення кількості пасивних курців і на припинення контрабанди.
Багато країн Європи, зокрема Італія, Норвегія, Швеція, Великобританія, Чорногорія, уже заборонили паління в громадських місцях. І Україна - не виняток.
16 грудня 2012 року в Україні вступив в силу закон"Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів".
Відповідно до цього законопроекту,заборонено куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства; у приміщеннях та на території навчальних закладів, спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту, закладів охорони здоров’я; у приміщеннях об‘єктів культурного призначення та органів державної влади і місцевого самоврядування, інших державних установ; на стаціонарно обладнаних зупинках транспортних засобів. Відводити місця для куріння в цих місцях заборонено.
Закон також передбачає відповідальність за порушення законодавства про попередження боротьби зі споживанням тютюну.
Навіщо потрібне законодавство про заборону паління?
Законодавство про заборону паління у громадських місцях та на виробництві, за умови його ефективного виконання, зменшує ризик піддатися мимовільному впливу тютюнового диму і захищає фундаментальне право людини на вільне від тютюнового диму середовище. Законодавство, з одного боку, утримує молодих людей від паління шляхом передачі ідеї, що паління є соціально неприйнятним, з іншого боку, воно надає підтримку величезній кількості паліїв, що хочуть кинути.
Покарання за порушення закону
За паління тютюнових виробів у заборонених місцях працівники міліції (в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради – уповноважені особи виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад і члени суспільних організацій) складають адміністративний протокол.
Усі справи розглядаються в присутності порушника. За результатами розгляду останньому повідомляється рішення, а у випадку накладення штрафу він інформується про спеціальний рахунок (державного бюджету), на який він повинний його сплатити.
Розміри штрафу також визначені законом. Сплачений штраф не є підставою робити повторне правопорушення, тобто курити в заборонених місцях. У випадках, коли особа відмовляється або не здатна сплатити штраф, матеріали передаються Державній виконавчій службі для його примусового стягнення. Усі штрафи сплачуються через відділення банку на спеціальний рахунок держбюджету.
Гірка міфів
Кілька слів про міфи, що панують серед курців(повідомлення учнів)
Міф 1. Те, що я палю, стосується лише мене

 Запалюючи цигарку у громадських місцях, Ви псуєте не лише своє здоров’я, а й здоров’я оточуючих, чомусь, абсолютно не питаючи їх дозволу. Вирішення проблеми куріння в громадських місцях потрібно не лише некурцям, це, в першу чергу, потрібно саме Вам, дорогі наші курці. Палити чи не палити - вирішувати Вам. І щоб Ви не вирішили - це Ваше право. Але ті, хто не палить, також мають право жити поруч із Вами і не відчувати ніякого дискомфорту. Давайте жити поруч повноцінно, рівноцінно, толерантно.
Міф 2. Закон "Про попередження та споживання тютюнових виробів і їх шкідливий вплив на здоров'я населення є дискримінацією прав та свобод курців"
Цей Закон, згідно з коментарями представників юридичної галузі, передбачає єдине суттєве обмеження - заборона паління у громадських місцях. Закон не забороняє паління як явище взагалі і не забороняє палити той чи інший сорт тютюнових виробів. Тому голосні заяви погано інформованих курців безпідставні.
Міф 3. Більшість небезпек про шкідливість паління вигадані некурцями для залякування
Міф 4. Ми щодня вживаємо стільки небезпечного, що тютюновий дим у порівнянні з цим просто дитяча забавка
Людмила Ткач, 30 років, психолог.
- Якихось п’ять років тому мене дуже дратували фрази типу: “ Паління шкідливе для здоров’я”. Чому ніхто не говорить про шкідливість солі, цукру, майонезу, кетчупу? - обурювалася я, припалюючи чергову цигарку. - Чому на Макдональдсах не пишуть, що гамбургери також не дуже покращують здоров’я? Жінка з цигаркою виглядить вульгарно? Нісенітниця, хмарка диму навпаки придає загадковість і шарм. Смерть від паління – це рівносильно смерті в результаті ДТП чи забруднення навколишнього середовища. Скільки людей палили і померли від старості, - донедавна вважала я. – Проте якось однієї ночі я прокинулася від того, що відчула: я помираю. Я сиділа на ліжку, намагаючись вдихнути хоч часточку рятівного повітря, але ніби чиїсь сильні руки здавили мені грудну клітку, не даючи врятуватися. На мої хрипи прибігла мама і викликала швидку. Я прийшла до тями у лікарняній палаті. “Бронхіальна астма”, - прозвучав вирок. “Якщо хочеш жити ,забудь про цигарки”, - прямо сказав лікар…
Цікаве дослідження провела Коаліція штату Массачусетс "За здорове майбутнє": в шести барах Бостона було виміряно якість повітря до та після введення заборони паління. Виявилося, що майже все забруднення повітря всередині приміщень було обумовлено тютюновим димом. Після заборони паління забруднення повітря знизилося на 90-95 %.
Міф 5. Моє куріння не вплине на моїх дітей
Результати багатьох досліджень показують, що діти дошкільного віку, які піддаються впливові навколишнього тютюнового диму, набагато частіше хворіють на респіраторні захворювання. Є дані, що дозволяють припустити наявність зв'язку між палінням батьків і раптовою смертністю дітей у дитячому віці. Незалежно від того, чи є пасивне паління однієї з можливих причин цих явищ, вчені переконані в тім, що курити в присутності маленьких дітей неприпустимо, особливо, у погано провітрюваних приміщеннях.
Від пасивного куріння страждають ненароджені діти, якщо їх матері курять під час вагітності. Держава, забороняючи аборти на пізніх стадіях вагітності, намагається захищати право ще ненародженої дитини на життя.
Міф 6. Некурці - вороги курців
Зауважте: некурці - кращі друзі курців.  Можливо, це твердження на перший погляд видається Вам дивним, адже якщо куріння приносить стільки неприємностей оточуючим, то як же курці з некурцями можуть бути друзями? Але подумайте самі, чи є здоровий глузд в тому, щоб Вам, курцям, ворогувати з некурцями? Особисто для Вас це, мабуть, абсолютно зайве. А от кому це дійсно потрібно, так це тютюновій індустрії. Індустрії, що випускає небезпечну тютюнову продукцію і будує свій капітал на Вас, дорогі курці, і Ваших конфліктах з некурцями. Яскрава рекламна продукція, гучні лозунги - пропонують новий ультрамодний стиль життя, - нав'язуючи тим самим думку про те, що палять усі, що це означає "бути своїм", бути розкутим, виражати свою індивідуальність, мати право на шкідливу звичку (бо вони є у кожного), спробувати більше, - та все це навіяне тими, хто на Вашій слабкості будує собі розкішне життя.
Карусель порозуміння
Що ми отримуємо у разі толерантного вирішення конфлікту: курці - некурці.
- Повагу з боку оточуючих.
- Повагу власну.
- Усмішки оточуючих замість багатослівної міміки незадоволених облич. 
- Більше друзів, максимум спілкування.
- Менше проблем зі здоров'ям, здорові нащадки. 
- Набуваємо вміння без хамства і насилля досягати взаєморозуміння, жити в гармонії з собою та з іншими.
Сходинки до формування толерантності курців
Сходинка 1. Мета.
Для початку поставте собі за мету - позбутися звички палити у громадських місцях: в переходах метро, на зупинках, у під'їздах житлових будинків, в чергах тощо.
Сходинка 2. Мотивація.
Обдумайте усі позитивні сторони прийнятого рішення. Наприклад:
- я не заважатиму іншим;
- я викурю на якусь цигарку менше, а це користь для мого здоров'я, плюс економія коштів;
- я перевірю і потреную свою силу волю і т. д.
Сходинка 3. Практичне втілення поставлених завдань.
Коли Вам захочеться запалити, а поруч купа людей, ви можете:
- оглянути місцевість, щоб знайти місце, де Ви не будете нікому заважати;
- якщо безпечної території в полі зору не виявлено, спробуйте знайти якусь роботу для мізків: складіть плани на день, на наступний день, на тиждень..., помножте якісь складні числа, обдумайте черговий звіт, або, врешті-решт, порахуйте слоненят;
- у разі, якщо мізки перевтомлені, спробуйте задіяти шлунок: з'їжте цукерку, пожуйте гумку тощо.
Сходинка 4. Боротьба з перешкодами.
Не шукайте привід виправдати себе, щоб запалити. Не вмовляйте себе, скажімо: "Дітей і жінок тут не має, тож можна й запалити", адже пасивне паління небезпечне незалежно від віку і статі.
Сходинка 5. Закріплення результату.
Якщо у Вас вийшло хоча б раз утриматися і не пустити дим в обличчя перехожим - вітаємо. Далі буде легше, не зупиняйтеся на досягнутому. Доведіть процес до звички. Експериментуйте, вигадуйте свої спроби утримання від паління в громадських місцях.
Сходинка 6. Просвітлення інших силою власного прикладу.
Немає кращого способу переконати інших у правильності тих чи інших дій за демонстрацію цих дій на власній персоні. Наприклад: якщо Ви помітили, що хтось поруч з Вами на зупинці дістає цигарку, аби зарядитися порцією цианіду водню, то можна демонстративно повторювати дії цієї ж людини, поступово відходячи до більш малолюдного місця.
Домашнє завдання
Хоча б спробуйте застосувати прийоми, що ми обговорили на практиці, а раптом Вам сподобається бути толерантним і жити цивілізовано.

Немає коментарів:

Дописати коментар